Pilaf me perde


Ky eshte nje lloj pilafi shume popullor ne Turqi qe prej kohes osmane.

Pilafi eshte me origjine nga fiset turke Kerkuke te Irakut. (Kliko ketu per me shume info rreth Kerkukeve :

http://en.wikipedia.org/wiki/Kerkuk)

Shenim: Receta eshte mare nga faqja : www.termikelankastre.com

Per pergatitjen e  ketij pilafi ju duhen:

Per 6 persona:

Per brumin e petes :

3  gota uji miell,gjysem gote uje,1 veze, 15 gr gjalpe.

Per mbushjen e brendshme:

2 gota uje oriz

2.5 gota uji lengmishi pule

300 gr mish i bardhe pule

1 filxhan kafeje vaj

1 qepe

1 gote uji bajame te qeruara

1 filxhan kafeje rrush i zi i thate

pak kanelle,piper dhe allspice (nje lloj ereze , nuk e di si quhet ne shqip)

2 luge gjelle leng limoni

kripe

30 gr gjalpe i ngrohur

Lereni orizin ne nje tenxhere me uje per 30 minuta duke i shtuar nje luge limon.Pastaj kullojeni dhe shplajeni mire me uje te ftohte.

Vijeni mishin e pules ne tenxhere dhe shtojini uje siper sa ta kaloje pakez nivelin e mishit.Shtojini mishit pak kripe dhe lugen tjeter te limonit dhe lijeni te zihet.Pastaj kullojeni dhe ndaheni mishin fije fije.

Nderkohe lijeni rrushin e thate ne pak uje te vaket per 5 minuta sa te fryhet,pastaj kullojeni.

Priteni qepen si per gjelle.Me tej vijeni ate te skuqet ne tenxhere.Shtoni orizin dhe perzijeni mire me nje luge druri duke mos e len te ngjitet.Shtoni aty dhe 1/2 gote nga bajamet ,erezat , rrushin e thatedhe kripen dhe kavurdiseni dhe per nje cope here.Shtoni dhe mishin e pules dhe lengun e pules dhe pasi te mbyllni kapakun lijeni te zihet deri sa orizi te thithe ujin.

Per brumin  e petes perzini miellin,ujin,vezen dhe gjalpin ne nje tas dhe perpunojeni me dore deri sa te behet nje brume i trashe (ne receten qe pashe une shkruhej 2 gota mielli por na u deshen 2,5 gota miell qe te behej brumi i duhur.Me pas lijeni brumin te vije dhe hapeni pastaj si nje pete me diameter 20 cm.

Ne nje kallep keku shtroni pak gjalpe.Me tej vini dhe bajamet qe kane ngelur rreth e rrotull kallepit.Vendoseni peten  ne kallepin qe perdorni per keke (e rrumbullaket me vrime ne mes) duke mos harruar ti hapni nje vrime ne mes.Nje pjese e petes le te varet jashte kallepit.Mbusheni pjesen e brendshme te kallepit me pilafin e pergatitur.Me pas shtroni siper pjesen e mbetur te petes duke u perpjekur ta rrethoni mire deri ne fund qe te mos ngelet pjese pilafi e parrethuar.

Vijeni te piqet ne nje furre te ndezur me pare per 15-20 minuta me nxehtesi 180 gr C.Pasi te mbaroje kthejeni kallepin mbrapsht dhe vendoseni ne nje pjatance te gjere.Servireni te ngrohte.J u befte mire!

Shenim : Ky pilaf u be per ditelindjentime nga mami im e dashur me asistencen timesi perkthyese dhe cirake😉.Me vjen keq qe nuk bera dot foto te pilafit pasi qe prere ne thela , pasi isha shume e zene duke kercyer😉

Categories: chicken, food, kushina aziatike, photography, spices, traditional, turkish cuisine | 8 Comments

Post navigation

8 thoughts on “Pilaf me perde

  1. tortatebukura

    Shume interesant. S’kam pare kete lloje ushqim ndonjehere. Edhe une e kam nje blog ketu: http://tortatebukura.wordpress.com/ por e kam ne gjuhen anglisht.

    Gjithe te mirat.
    B.

    • te flm shume e pashe rastesisht blogun tuaj dhe me pelqeu shume dhe mua.do te vij ndonjehere per vizite ne blog😉

  2. une

    po mos u lodhni me nxjerr kshu budalliqesh kot ne internet se si kto din me i bo vete njerzit.mjafton te ngaterrojne nja 2 gjona edhe del i budallik si puna ktij…

    • kjo nuk eshte shpikje eshte nje gatim qe ka vite qe behet , pra ka tradite.si fillim meso se per cfare gatimi po flasim.ke ndonje ide rreth tij?
      nese jo si mund te thuash qe eshte budallallek?
      dhe nese shqetesohesh kaq shume as ti mos u lodh te marresh mundimin e te na qash hallin.

  3. vasi

    Ky pilaf është i përsosur në shije dhe në prezantim.Ideal për raste festash.Përfundimisht një recete e mrekullushme që i shtohet listës së kuzhinës,por nga komentet e sipërme mësova se ka dhe vlera magjike (i bën injorantët dhe ziliqaret të komentojnë artin e guzhinës Turke).Faleminderit shumë për të gjitha recetat.

    komentojnë artin e të gatuarit)

  4. jasemin

    te falenderoj e dashur e kam kerkuar kete recet pasi e kisha par ne nje revist turke dhe me kishte ngelur merak sa te gjeja receten te lumshin duart per postinin rrofsh!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: