Macaron


“Macaron” eshte nje lloj amarete e veçante, kerce siper dhe e bute ne mes e mbushur me krem çokollate,reçel,,marmalate,xhel apo kajmak.Nderkohe ne brumin e amaretes mund te perdoren aroma apo ngjyra te ndryshme.Zakonisht nuk eshte e nevojshme te perdoren ngjyra ushqimore kur perdoren fruta pasi ato leshojne ngjyren e vet.

Sipas gojedhenave , kane qene murgjet italiane ata qe i kane shpikur dhe gatuar keto amareta se pari.Ne fakt dhe emri macaron” (nga frengjishtja) e ka prejardhjen nga fjala “maccaroni” ne italisht.Mendohet se jane sjellur ne France ne shekullin e 16-te.Macaron-i atehere pergatitej thjesht me pluhur bajamesh,te bardha vezesh dhe sheqer.Vetem ne fillim te shekullit te 20-te ato filluan te perdoreshin dyshe dhe me mbushje ne mes.

Per te pergatitur brumin e macaron ju duhen:(sipas recetes te David Leibovitz)

100 gr sheqer puder

50 gr bajame

3 luge te substances ngjyra dhe era e se ciles do jete dominante tek macaron.ne kete macaron qe provova une psh. kishte ngjyre roze dhe me shume mundesi duhet te jete bere me esence luleshtrydheje.Pra ne kete rast do ju duhet te shtypni ne mikser 3 luge luleshtrydhe).[Shenim per çdo lloj ngjyre apo arome perdorni elemente te ndryshme.Psh per te perdituar ngjyren e verdhe ,mund te perdorni pluhur kanelle e xhenxhefili,per ngjyren jeshile stika pishe etj.]

2 te bardha veze

5 luge sheqer

Te bardhat e vezeve rrihen mire deri sa te zbardhen fare.Ne anen tjeter bajamet dhe sheqeri pluhur perzihen  ne mikser deri sa te marrin forme pluhuri.Ne fund perzijini te tera ne nje tas.Me pas futini ne kaush dhe prej andej nxirini ne forme te rrumbullaket mbi ne nje tepsi ku te keni vene dhe nje leter metalike te lyer me gjalpe.Para se ti vini macaronit ne furre,lijini jashte per nje ore sa te thahen,me pas lijini ne furre per nja 10 minuta ne nxehtesi jo shume te larte.Zbatojini te tera keto egzaktesisht per te marre rezultate te mira.

Une vete s’i kam bere ende macaronit por kerkova shume neper internet per t’ju dhene receten e duhur:)

Ndersa per mbushjen e macaronit mund te perdorni krem çokollate,kajmak te perzier me arome ose copa frutash, reçel.Mund ti mbushni sipas deshires pra.Kjo qe provova une ishte me reçel.

Me thene te drejten , kjo qe provova une qe shihni ne foto ,nuk ishte gje.Notonte ne sheqer.Edhe siç mund ta shihni ne foto nuk ka formen perfekte qe ka nje macaron zakonisht.Mbase nuk ishte shume e fresket s’e di.Nuk po e them se ku e hengra se nuk dua ti bej reklame te keqe.Nese perdorni udhezimet e mesiperme mendoj se do arrini te perfitoni macaron te mira.

Une do ju ve ne dijeni me foto dhe pershtypje pasi ti provoj vete, por deri atehere s’desha t’ju lija pa jua dhene receten e ketyre kurabijeve bukuroshe;)

Hajt me duar te lehta dhe ju befshin mire;)

p.s: per me shume info rreth tyre:

http://en.wikipedia.org/wiki/Macaron

Categories: curiosity, desert, food, kitchen art, life style, mediterranean, photography, traditional | Tags: , | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: