Muhalebi aromatike


Sot do sjell per ju receten e nje muhallebie ter pergatitur me dy asortimenete qe une i dua shume dhe kane nje arome te mrekullueshme.Kjo eshte arsyeja qe e titullova keshtu kete muhalebi.Se pari po ju jap receten , me tej dua t’ju flas veç per dy asortimentet qe i japin veçantine kesaj muhalebie.

Per muhalebine aromatike ju duhen:

4 gota uji qumesht

3 filxhane kafeje miell

1 kokerr peme çemçakizi

1,5 gote uji sheqer

20 kokrra cardamom ( me vjen keq nuk e gjeta ne shqip kete fjale,

Elettaria cardamomum eshte emri latinisht)

Zbrazni ne nje tas qumeshtin,shtoni miellin,sheqerin ,kokrren e çemçakizit te pishes pasi ta keni shtypur kete te fundit mire dhe kokrrat e cardamom dhe perzijini te tera me mikser.Perzijini ne zjarr te forte per me shume se 10 minuta.Lijeni te ftohet pakez dhe perzijeni serish me mikser.Me tej lejeni te ftohet.Servireni te fresket duke i shtuar disa kokrra cardamom siper.

Ju befte mire!

Cardamom: (Elettaria cardamomum ne latinisht) .Kjo bime rritet ne Indine perendimore dhe jugore , si dhe vendet e nxehta te Azise juglindore.Eshte nje bime shumevjeçare ,e larte 4-5 metra ,me gjethe te medha .Frutat e saj jane 1-2 cm te medha me ngjyre jeshile ose te bardhe te perhimte.Ka nje arome te mrekullueshme.

Mua per vete me kujton eren e nje livandoje qe gjyshja ime e perdorte neper rrobat e saj.Kur them livando nenkuptohet diçka shume e rende.Ne fakt eshte shume kundermuese por aspak velitese,ndaj eshte shume e veçante kjo bime.Farat e kesaj bime permbajne dhe niseshte dhe disa vajra lehte te tretshem.Ka efekt hapes oreksi dhe çlirim gazrash dhe si rrjedhoje dhe te stomakut.

Perveç perdorimit te saj ne embelsira dhe gjellera , arabet e perdorin dhe ne kafen turke.Duhet patjeter ta perdorni kete kafe te veçante!Kjo bime karakteristike domosdo dhe çmimin e ka disi te kripur , 100 gr i saj kushton 5-6 €.

Njihet dhe me keto emra:Buhur, Boswellia, Styrax, Frankincense, Encens

Kokrra e pemes se çemçakizit :Kjo e fundit perfitohet nga rreshira qe merret nga pema e çemçakizit , peme e cila rritet vetem ne Ishullin e çemçakizit ne Egje.Njihet dhe me emrin “skinari” apo “pixari” ndersa kokrres se perfituar prej saj i thone edhe “mastiç”🙂

Emri latinisht eshte:

“Pistacia Lentiscus Var Chia”

Kjo koker ka qene e famshme dhe shume e preferuar qe ne kohet antike.Thuhet se ne kohen e perandorise osmane fitoi fame mbllaçitja e saj si çemçakez,mode kjo e perhapur nga konkubinat e haremeve.

Ka nje arome shume te kendshme dhe te embel.Perdorimin e ka te gjere.Perdoret ne embelsira,madje Arabet e perdorin dhe neper buke ,kafe,çokollata,hallva,llokume .Ne Liban perdoret dhe ne prodhimin e nje djathi te veçante.Ne Turqi prodhohet dhe reçeli i saj.Ka nje çmim te larte ,te cilin e justifikon me aromen e mrekullueshme dhe efektet pozitive mjekesore.Si nje antiseptike shume e mire ,perdoret shume dhe ne prodhimin e çemçakizeve dhe ne produktet e shumta te dhembeve.Thuhet se perdorimi i ketij produkti ka veti pozitive ne zorre,mushkeri,stomakut,astmes madje ka dhe veti mbrojtese ne rastet e pickimit nga gjarpri.

foto e kokrres se pemes se çemçakizit:


http://images.google.com.tr/imgres?imgurl=http://www.sifalibitkiler.us/bitkiler/sakizagaci1.gif&imgrefurl=http://www.sifalibitkiler.us/archives/749&h=178&w=184&sz=22&hl=tr&start=19&sig2=OJJ-pmg1c2u9E1jT5BDnxQ&um=1&usg=__kfVjZ_8SaGIh85gBw_R5T1SreZY=&tbnid=5vd1Nbph_WfVxM:&tbnh=99&tbnw=102&ei=gIyySI6uLKKYxAHe6KWCAQ&prev=/images%3Fq%3Ddamla%2Bsak%25C4%25B1z%25C4%25B1%26ndsp%3D20%26um%3D1%26hl%3Dtr%26client%3Dfirefox-a%26rls%3Dorg.mozilla:tr:official%26sa%3DN

Categories: creative, desert, food, healthy, kitchen art, kushina aziatike, life style, photography, traditional, turkish cuisine | Leave a comment

Post navigation

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: