Llokum shtepie


Kam vite qe nuk e pelqej llokumin ,asnjehere nuk mund te them se kam qene simpatizante e madhe e tij sepse nuk para me terheqin gjerat e embla.Por mund te them se ketu , ne Turqi ku jetoj , ka shume lloje te ndryshme llokumesh dhe shume prej tyre nuk jane aq te embla sa te ti errin syte kur i ha:)

Sipas te dhenave emri i llokumit vjen nga persishtja nga fjala “rahat’l hulkum” qe dmth qetesues gryke:) fjale qe me kalimin e kohes morri pefundimisht formen “llokum”.Sipas gojedhenave , llokumi eshte rastisur ne vitet 226-652 P.K ne Persi.

per me shume rreth llokumit :http://en.wikipedia.org/wiki/Turkish_Delight

Tani po ju jap nje recete llokumi qe e gjeta tek :www.lezzet.com.tr

Llokum Turk

per 8-10 veta

koha e pergatitjes: 45 minuta

Permbajtja:

* 1 kg sheqer

*1/2 lt uje

*1 luge gjelle leng limoni

*100 gr niseshte

*1/2 gote çaji uje

*2 gr krem tartar (nje lloj pluhuri shitet si lloj ereze.emri anglisht eshte “cream of tartar” zberthimi i emrit kimik eshte :potassium hydrogen tartrate)

*pakez vaj bajameje

Per ta perzier:

* 1 gote çaji niseshte

* 1 gote uji sheqer puder

Pergatitja:Hidhni sheqerin dhe ujin ne tenxhere.Perzijeni deri sa te sheqeri te shkrihet dhe shtojini dhe lengun e limonit.Perzijeni me ngadale deri sa te trashet.Mblidheni shkumen qe mblidhet siper.Rrifni niseshtene dhe 1/2 gote çaji uji ne nje tas.Shtojeni me ngadale dhe ne pjese te vogla kete permbajtje siper ujit qe zjen ne tenxhere.Shtoni dhe kremin e tartarit dhe perzijini bashke sa te marre nje forme si çemçakez.

Lyjeni nje tepsi me vaj bajameje.Vendoseni perzierjen e llokumit ne tepsi dhe lijeni te ftohet.Ne nje siperfaqe te sheshte,hidhni niseshtene dhe sheqerin puder dhe perzijini keto dy te fundit me njera tjeteren.Me tej hidheni llokumin qe ndodhet ne tepsi mbi to.Me ndihmen e gersheres se kuzhines qe do ta lyeni me pare me vaj bajameje pritini llokumet ne formen e shiritave ne trashesine e dy gishtave.Me tej lyejini keto me perzierjen me niseshte dhe sheqer dhe ruajini ne kavanoz.

Shenim: per ti dhene arome apo shtuar shijen dhe pamjen, gjate kohes se pergatitjes se llokumit ne tenxhere mund ti shtoni leng trendafili,arra,lajthi,ereza te tjera si kanelle etj.Po ashtu dhe pudrosjes mund ti beni ndryshime duke i vene dhe elemente te tjera veç niseshtese dhe sheqerit puder si psh,arre kokosi e grire ne rende,kakao etj.

Ju befshin mire!

shenim:ne foto eshte nje llokum me kafe turke.une per vete vetem keshtu mund ti ha llokumet pasi me duken shume te embla.

  • Categories: food, kitchen art, photography, traditional | Tags: | 2 Comments

    Post navigation

    2 thoughts on “Llokum shtepie

    1. elvis

      me falni,,receta e trileces ndodhet ketu…..

    Leave a Reply

    Fill in your details below or click an icon to log in:

    WordPress.com Logo

    You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

    Twitter picture

    You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

    Facebook photo

    You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

    Google+ photo

    You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

    Connecting to %s

    Blog at WordPress.com.

    %d bloggers like this: