Bamje me ereza dhe kos/ Okra dish with yoghurt &spices


 

Ingredients for 4 persons:

450 gr fresh or canned okra

2.5 cm fresh ginger

2 cloves of garlic

2 average onions

4 ripe juicy tomatoes

fresh parsley

2 tablespoons Greek yogurt

3 tablespoons olive oil

1/2 teaspoon cinnamon

1 teaspoon black pepper

1 teaspoon sweet Coriander

salt

red chili pepper (optional)

For the aromatic sauce:

1 teaspoon sweet bean black pepper

1 teaspoon Cumin

1 teaspoon sweet paprika powder

Preparation process:
Firstly fry the spices which will be used for the aromatic sauce. After taking them from the fire press them using a kitchen hammer.
Chop one of the onions and fry it for a while until it takes a brownish color. Take it from the frying pan and put it over some paper so the excess oil will be removed.
Put the other onion, ginger , garlic,, spices ,salt and 15 ml of water through the mixer and mix them until you obtain a homogenous mass. Put it to be fried until they get a slightly brownish color .Afterwards you can add the chopped tomatoes and okra over them .
Let them to be baked for about 5 minutes until the okra will get soft. Take them from the stove and add the yoghurt and parsley over them.
Before serving don`t forget to add the aromatic sauce and the fried onion over them.

 

Ok ok e di se shume nga ju nuki kane qejf bamjet por kete duhet ta provoni sepse behet shume e mire vertet.Kete recete e kam marre nga nje liber me receta indiane te quajtur: Indian Food

Pergatitja per 4 persona:

450 gr bamje te fresketa ose konserve

2,5 cm xhenxhefil i fresket

2 thelbinj hudhre

2 qepe mesatare

4 domate te pjekura me leng

majdanoz i fresket

2 lug gjelle kos i trashe

3 luge vaj

1/2 luge çaji kanelle

1 luge piper i zi

1 luge embelsire coriander (me vjen keq nuk e di ne shqip)

kripe

spec i kuq djeges (sipas deshires)

Per salcen aromatike:

1 luge gjelle

1 luge embelsire piper i zi kokerr

1 luge embelsire cumin (nuk e di ne shqip me vjen keq)

1 luge embelsire piper i kuq pluhur

Pergatitja :

Se pari ne nje tave te vogel skuqni erezat qe duhen per salcen aromatike.Pasi te jene skuqur aq sa duhet hiqini nga zjarri dhe shtypini ne tasin e shtypjes  se hudhrave.Vendoseni masen e krijuar menjane per ta perdorur me vone.

Preni njeren nga qepet holle dhe skuqeni ate deri sa te marre nje ngjyre kafe te lehte.Me pas hidheni mbi nje picete letre qe te thithe vajin dhe lereni menjane per ta perdorur me vone.

Qepen tjeter , xhenxhefilin e qeruar , thelbinjte e hudhres,erezat, kripen dhe 15 ml uje futini ne mikser dhe perzijini mire deri sa te marre nje mase homogjene.Me pas vijeni ate ne tave per tu skuqur dhe lijeni deri sa te kete marre ngjyre kafe te lehte.Me pas shtojini domatet e grira ne forme kubash te vegjel dhe pasi dhe ato te jene zbutur , shtojini bamjet.Lijeni keshtu per 5 minuta ne zjarr te lehte deri sa bamjet te jene zbutur.Me pas me ngadale shtoni kosin perizjeni dhe ne fund fare hidhni majdanozin e grire holle.

Para se ta servirni shtojini salcen aromatike dhe qepen e skuqur siper.Ju befte mire!

Categories: food, guzhina indiane, recipes-in-english, veggie | 6 Comments

Post navigation

6 thoughts on “Bamje me ereza dhe kos/ Okra dish with yoghurt &spices

  1. Xhenxhifil eshte ginger? E perdorim ne shqip kete fjalen xhenxhifil? Nuk i kisha gatuar bamjet ndonjehere me ginger (vetem tek thai-jeshil). Vdes per bamjet, me leshoi goja leng.

  2. po eshte ginger e dashur.perdore sepse i jep nje shije krejtesisht tjeter , eshte i mrekullueshem xhenxhefili , plus qe ka dhe tere ato te mira si bime…ta keshilloj me force..
    shyqyr qe gjeta nje partizan te bamjeve:)

  3. Artan

    Akeni mundesi te na jepni nje foto ju lutemi se nuk e njoh se qfare eshte Xhenxhifil ose siç thoni se eshte ginger.Me respekte Artani

  4. Artan

    a po pershendetje dhe faleminderit moj motra

  5. te lutem Artan:)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: