Hashure


Shumica juaj vdesin per hashure ma merr mendja .Te pakten une deri tani nuk kam deguar dike qe nuk e ka qejf.Ndaj vendosa ta shkruaj receten e saj , jo se shume prej jush nuk e di , por ngaqe eshte aq e thjeshte sa qe mendova se dhe djemte mund ta bejne nje te tille kaq te lehte sa e ka receten.Me qe ra fjala te keqen e hashures shqiptare , ketu ne Turqi ja fusin kot i shtojne dhe fasule, qiqra hashures.Sipas gojedhenave hashurja ne te vertete qenkesh supe qe qenka gatuar shume kohe me pare, madje behej dhe me kripe.Ketu ka ende krahina qe e bejne me kripe.Ne turqisht : ash dmth gjelle, ku i dihet mbase dhe ka lidhje me kete gje.E megjithate mua nuk me pelqen versioni turk,ndersa nga versionet shqiptare me pelqen me shume ai i Krujes.Kam ngrene nje here dhe asnjehere nuk do ja harroj shijen.Poshte keni receten e hashures sipas versionit shqiptar (ate te Krujes dua ta mesoj ne fakt , po me duket se duhet te kete nje sekret qe eshte kaq i shijshem:)…

Pergatitja :

Per 4 veta:

300 gr grure ashureje (2 gota uji)

100 gr sheqer(mund te perdorni dhe sheqer ezmer per te ruajtur linjat:)pas tere ketyre elementeve te meposhtme si zor se ruhen linjat po ec mo:)

rrush i thate (sidomos ai i ziu eshte me i mire)

lekura portokalli te rendura

lajthi,bajame,arra

fik i thate

karafil,kanelle

kokrra shege per zbukurim

Gruri lihet te zihet dhe pasi ka arritur nje fare zierje , i nderrohet uji.Ne ujin e ri gruri vihet serish per tu zier por kete here shtohet sheqeri,rrushi dhe fiku i thate , arrat,bajamet,lajthite dhe lekurat e rendura te portokallit dhe lihen te zihen.Sekreti per nje ashure te mire eshte qe gruri te zihet ne ate mase qe kur te hahet , te pertypet pa veshtiresi ama dhe te mos jete i zgerlaqur fare:) (hajde shpjegim kodra pas bregut hajde:)Kur te kete arritur ne trashesine e duhur hiqeni nga zjarri dhe shperndajeni neper tase siper te cileve shtoni kanellen ,karafilin (karafilin mund ta shtoni dhe qe ne zierje e siper sepse i jep nje arome akoma dhe me pikante) dhe ne fund fare kokrrat e sheges.Ato kokrrat e tjera te sheges qe shihni ne pjate i vura afer dhe per pamje ,por dhe per faktin qe te me thartesonin pak gojen pas bukosjes se hashures.Hajt pra ju befte mire:)

Recipe in English:Recipe: (in the Albanian style)
for 4 persons:

300 gr special for hashure wheat
100 gr sugar (brown sugar would be ok too)
black dried grape
dried fig
gratered orange peels
hazelnuts,nuts,almonds
cinnamon,cloves
pomegranate.
Preparation proccess: The wheat is left to boil.After it has boiled the water is changed and the wheat are put to be boiled again.Afterwards sugar,choped dried grapes and figs ,gratered orange peels , hazelnuts,nuts and almonds are added and left to be boiled under low fire.It is left until the wheat is cooked enough , yet crispy when chewed.Pour ashure on bowls and add over the cinnamon ,cloves and pomegranates.
Better serve it while cold.It is much better.
Have a yummy weekend:)))

About these ads
Categories: desert, food, recipes-in-english, traditional | 15 Comments

Post navigation

15 thoughts on “Hashure

  1. Mmmmmmmm
    Hashurja eshte nje nga gjerat qe asnje shqiptar nuk i thote dot jo. Gruri i hashures eshte grure i rrahur me duket. Nuk ka ndonje karakteristike tjeter vecantie.

  2. me duket se ke te drejte:)

  3. edhe une vdeeeeeesssssssssss per ashuren sidomos me shume arra. mami me thote qe ne fakt edhe tek ne ashurrja e vertete ka qiqra dhe fasule ?!
    Nejse une e kalm qejf, siç e theme me siper, me shume arra dhe pak grure. Ketu, ne vendet e jashtme, nuk e di çfare gruri duhet te blejme. Na thuaj Eni çfare blen ti ne turqi se duhet te kete tek duqanet turq.

  4. E dashur Tena siç thote dhe Elais gruri i ashures eshte grure i rrahur nuk ka ndonje veçori tjeter.E mgjth pyet njehere ne Paris ne vendet qe shesin drithera se mbase ka.

  5. aldoplepi

    Rrofsh Yummy sidomos per referencen per djemte. Por kur thua gjera si: “Gruri lihet te zihet dhe pasi ka arritur nje fare zierje , i nderrohet uji” dhe “Kur te kete arritur ne trashesine e duhur…” ku e ke fjalen? Si djale qe jam :) “nje fare zierje” dhe “trashesine e duhur” jane cilesi misterioze te ushqimit per mua. Sikur te na jepje ti apo komentuesit e afte ndonje sqarim?

    FLM

  6. :)) me shkrive me komentin.kur e lexova mu duk dhe mua si abstrakte:) lere te zihet dhe me pas nderroja ujin.Pastaj vije prape te zihet duke i shtuar njekohesisht dhe asortimentet e tjera deri sa te zihet aq sa te mos zgerlaqet ne goje por te jete pakez i forte..besoj se keshtu eshte me e kuptueshme:)

  7. manjola

    sapo hapa recipes-in-english link pashe hashuren hahaha. just what i was looking for. une nuk ia nderrova ujin dhe s’mu be aq e mire, besoj ky ishte gabimi. me optimizem te rinovuar do e provoj perseri ta gatuaj.
    thnx,
    manjola

  8. bujari

    sa uje duhet gjanem

  9. kloi

    hashurja tradicionale e do qe gruri te zieje nja 6 ore te mira..dhe pasi i ke hedhur sheqerin duhet te zieje edhe 5 ore akoma,duke e trazuar vazhdimisht qe te mos ngjise..eshte mire qe ta trazojne te gjithe pjesetaret e familjes,si dhe me avullin qe ka leshuar gruri ne kapakun e tenxheres duhet te lyeni 3 here vetullat me gishtat tragues..keshtu eshte adeti.

  10. G

    Ai i Krujes eshte ekstremisht llaç. S’ke c’e do per mendimin tim nqs e ke fjalen per ate llacin qe ka dhe mish brenda.

  11. Une grurin e vej nje nate me pare ne uje te vluar dhe e le te qendroje ,te nesermen shume shpejt do zihet :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com. The Adventure Journal Theme.

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 216 other followers

%d bloggers like this: